Skip to main content

Heel wat foodies kijken uit naar de herfst. Want die staat gelijk aan culinair genieten. Waar je nu van het lekkerste, meest malse wild proeft? In de Nederlandse Achterhoek! Elk najaar serveren de lokale chefs zowel klassieke herfstgerechten als verrassende bereidingen. Wanneer in oktober de herfst zijn intrede doet, kun je overal in de streek genieten van de beste producten van dit seizoen en het bijbehorende stukje wild.

Eén- en meerdaagse wildarrangementen voor fijnproevers
Of je nu kiest voor een smakelijke wildlunch, een gastronomisch meergangenmenu of een culinair wildweekend: heel wat Achterhoekse restaurants bieden verschillende arrangementen aan. Zo beschikken talloze eetadressen ook over een comfortabele gastenkamer, waardoor je in een handomdraai een culinair wildweekend plant.

Voor wie er écht geen genoeg van kan krijgen, is er zelfs een ‘van wild naar wild’-formule. Tijdens deze twee-, drie- of vierdaagse dineer je elke avond in een ander wildrestaurant. Waarna je ’s avonds op een exclusief landgoed of pal in het centrum van een bruisende stad overnacht. De volgende ochtend staat er een gezond streekontbijt voor je klaar. De perfecte brandstof voor een verkenningsrondje door de Achterhoek.

Dineren in een historisch klooster of onder de sterrenhemel
Net als de wildmenu’s zijn ook de locaties het afreizen waard. Zo dineer je onder andere in een historische herenboerderij uit de 13e eeuw of geniet je van lokale specialiteiten onder de sterrenhemel in een adembenemende orangerie. En wat dacht je van een culinaire ervaring midden in het bos aan de voet van de Lochemse berg met ingrediënten recht uit de moestuin? Of proef je de Achterhoekse wildspecialiteiten liever in het historische klooster van Doesburg? Ook de 14e eeuwse toren van Zutphen biedt het ideale decor voor een uitgebreid meergangendiner.

Proef de wildwijn van het jaar
Tijdens je ontdekkingstocht door de Achterhoek bots je op enkele sprookjesachtige wijngaarden. Die leveren jaar na jaar heel wat internationaal bekroonde wijnen op. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek bovendien een van de grootste wijnstreken van Nederland. Combineer je wildmenu dus zeker met een passend glas lokale wijn. Of overweeg de wildwijn van het jaar. Ieder jaar kiezen lokale Achterhoekse restaurants gezamenlijk hun favoriete wildwijn. Dit jaar werd de 2021 Tenuta Brian ‘Gran Balcone’ Primitivo uit Puglia verkozen.

De Achterhoekse restaurants schenken trouwens ook uitstekende ambachtelijke, Nederlandse bieren en likeuren. Je nipt van zowel zoete, bittere, kruidige als fruitige exemplaren. En vindt dus altijd een drankje dat perfect bij je wildgerecht past.

Wandel de extra kilo’s er zo weer af
Het vallen van de herfstbladeren tovert de Achterhoek iedere jaar opnieuw om in een romantisch wandeltafereel. De Achterhoek is één van de karakteristieke Gelderse Streken en staat bekend om haar rust en ruimte en het prachtige coulisselandschap. Uitgestrekte bossen wisselen elkaar af met pittoreske dorpen, statige herenhuizen en oude kastelen.

Met een wandelnetwerk van maar liefst 3.000 km ben je nooit uitgewandeld. En helemaal niet wanneer je ook de Achterhoek Routes app downloadt. Hiermee heb je al deze kilometers aan wandelroutes gewoon op zak. De highlight? Dat is de Lochemse Bergroute die je 9 km lang meeneemt over de glooiende heuvels en door de kleurrijke bossen van de Achterhoek. Onderweg passeer je bovendien pittoreske dorpjes, imposante kasteeldomeinen en toonaangevende musea.

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki