Skip to main content

De herfst komt eraan en dat wilt ook zeggen dat het bijna tijd is voor een van de meest magische schouwspellen in de natuur: de hertenbronst. Een echte must om ooit in het echt mee te maken, maar hoe begin je eraan? En waar moet je op letten? SWAROVSKI OPTIK, expert in de ontwikkeling van verrekijkers en telescopen, geeft je graag enkele tips om voorbereid én veilig op pad te gaan.

1. Wat is de hertenbronst?
De hertenbronst, ook wel bekend als de paartijd van herten, is een opvallend en indrukwekkend natuurlijk fenomeen. Tijdens deze periode laten mannelijke edelherten hun kracht en viriliteit zien aan de wereld. Ze gebruiken imposante lokroepen, bekend als “burlen”, om indruk te maken op de vrouwtjes en rivalen op afstand te houden.

De hertenbronst is niet alleen te horen; het is ook een spektakel om naar te kijken. Mannelijke herten strijden soms fysiek met elkaar om indruk te maken op de vrouwtjes, wat leidt tot woeste gevechten waarbij ze hun geweien tegen elkaar slaan.

2. Wanneer vindt het plaats?
Vanaf begin september kan je af en toe al getuige zijn van strijdende herten. Het hoogtepunt is vanaf midden september en het eindigt rond midden oktober. Natuurlijk zijn de herten niet de hele dag aan het burlen, de beste kans maak je in de erg vroege ochtend of tijdens valavond. Avonden met volle maan en tijdens een periode met vrieskou zijn volgens experts het meest succesvol.

3. Waar spot je burlende herten?
Vanaf begin september kan je af en toe al getuige zijn van strijdende herten. Het hoogtepunt is vanaf midden september en het eindigt rond midden oktober. Natuurlijk zijn de herten niet de hele dag aan het burlen, de beste kans maak je in de erg vroege ochtend of tijdens valavond. Avonden met volle maan en tijdens een periode met vrieskou zijn volgens experts het meest succesvol.

Het meeste kans maak je natuurlijk onder begeleiding van een natuurgids. Hij of zij weet de beste plekjes én kan bovendien al je prangende vragen beantwoorden. Ga je toch liever alleen op pad, dan zijn er verschillende locaties waar je vrij naartoe kan gaan zoals het woud van Anlier of het Domaine des Amerois.

Belangrijk: blijf steeds op ruime afstand van de herten. Op die manier verstoor je hen niet en bevind je je op veilige afstand.

4. Wat doe je aan en hoe gedraag je je? 
Herten hebben een sterke reukzin, vermijd daarom parfum, deodorant en tabak en loop bij voorkeur tegen de wind in zodat ze je niet ruiken. Ook zijn ze erg gevoelig aan licht- en geluidsprikkels. Laat daarom je zaklamp uit, zet je smartphonescherm donker en fluister tegen je metgezellen. Denk ook aan donkere kledij en laat je huisdieren thuis.

5. Wie kan de hertenbronst gaan bekijken? 
Of je nu 5 of 95 bent, de hertenbronst is een spektakel dat zowel jong als oud kan bekoren. Let wel: wie herten wil spotten, moet geduld hebben en moet zich zo stil mogelijk gedragen. Luid roepen of snel verveeld zijn? Dan maak je weinig kans om te genieten van de hertenbronst.

6. Wat mag je zeker niet vergeten? 
Voor het spotten van burlende herten kan je je best goed voorbereiden, want je zal wel even in de natuur zijn. Het burlen van de herten is onvergetelijk, maar je hebt er een portie geduld en geluk voor nodig. Wij geven je graag een lijstje met zaken die je zeker niet mag vergeten op tijdens dit magisch avontuur:

  • Warme kledij: ’s avonds kan het snel afkoelen, voorzie daarom wat extra laagjes tegen de kou. 
  • Drinken: of je nu een fles water meeneemt om een thermosfles vol thee, zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft.
  • Een zaklamp: ook al wil je deze zo weinig mogelijk gebruiken, kan het toch helpen om de weg terug naar de auto te vinden. 
  • Een camera: je wilt natuurlijk dit spektakel vastleggen op beeld. Neem daarom een camera of goede smartphone met zoomfunctie mee.
  • Een verrekijker: misschien nog wel het allerbelangrijkste. Op deze manier spot je de herten alsof je er vlak naast staat. SWAROVSKI OPTIK heeft sinds dit jaar een kinderverrekijker, de MY Junior, op de markt. Op die manier kunnen jong en oud makkelijk genieten van de hertenbronst.

Ultieme verrekijkertip: Voor wie toch nog dat tikkeltje meer wilt dan de MY Junior, is er de NL Pure met zijn ongeëvenaard groot gezichtsveld (tot 71°) en een erg goede lichtsterkte. Dit maakt het de ideale verrekijker om net voor zonsopgang of net na zonsondergang de hertenbronst te bewonderen. Ondanks het weinige licht dat er dan is, krijg je toch een helder beeld te zien.

    Glenaki

    Author Glenaki

    More posts by Glenaki