Skip to main content

De helft (48%) van de Belgen bezoekt wel eens alleen een restaurant om te lunchen of te dineren. De andere helft (52%) doet dit liever in het bijzijn van gezelschap. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Belgische consumenten door kassa- en betaalplatform Lightspeed Commerce Inc. (NYSE: LSPD) (TSX: LSPD).

Belgen die ervoor kiezen om alleen uit eten te gaan doen dit om verschillende redenen. Ruim twee vijfde (42%) doen dit puur ter ontspanning en om tijd voor zichzelf te nemen. Net geen kwart (24%) geeft aan het leuk te vinden om alleen op restaurant te gaan iets minder dan een op vijf (18%) als het gaat om een lunch op werk. Een kleine groep echte restaurantliefhebbers (17%) gaan alleen om nieuwe plekken uit te proberen, veertien procent omdat ze aan het reizen zijn voor werk en acht procent doet aan solo-dining omdat ze makkelijker een tafel voor één kunnen krijgen bij een populair restaurant. 

Het beste vermaak: mensen kijken

Ook zonder tafelgenoten vermaken Belgische restaurantbezoekers zich goed. Iets inder dan de helft (48%) kiest er specifiek voor om zich in rust en stilte te begeven en iets meer dan twee op vijf (41%) kijkt graag naar andere mensen wanneer ze alleen op restaurant gaan. Ook wordt de smartphone of laptop voor meer dan één op vijf erbij gehaald om e-mails te beantwoorden (24%). Een kwart (25%) scrolt liever op Instagram of Facebook, vijftien procent kijkt graag naar TikTok-video’s en twaalf procent kiest ervoor om naar een podcast te luisteren.

Ook laat 24% weten zodra ze alleen uit eten gaan een nieuw gerecht van de menukaart te kiezen als ze dit nog niet eerder geprobeerd hebben, terwijl 30% een nieuw drankje bestelt. Daarnaast zegt dertien procent een restaurant alleen te bezoeken om nieuwe mensen te ontmoeten.

“Op restaurant gaan is een ervaring waar je wordt verzorgd en verwend”, voegt Emine Youssef, Hospitality Director Benelux bij Lightspeed toe. “Alleen genieten op restaurant is iets waar best veel mensen naar uit kunnen kijken, maar tegelijk ook iets waar een bepaald stigma omheen hangt. Het gevoel van alleen aan tafel zitten is voor veel gasten ongemakkelijk. Toch biedt het alleen bezoeken van een restaurant de gast de kans om uitgebreid te tafelen, een podcast te luisteren, maar ook om even van de rust te genieten. Wanneer gasten alleen lunchen of dineren, is dit voor de bediening ook een mooie kans om een gesprek te voeren, een persoonlijke  service te verlenen en ze vooral niet het gevoel te geven dat het vreemd is dat ze alleen aan tafel zitten. Iedereen verdient een ongedwongen restaurantbezoek.”


Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Lightspeed. In totaal hebben 1.000 consumenten in België deelgenomen aan dit onderzoek.

ELI

Author ELI

More posts by ELI