Skip to main content

Het maaiseizoen is bijna voorbij, het gazon komt in een rustfase en groeit nauwelijks meer. Voor een robotmaaier gaat zijn welverdiende winterstop, op zijn laatst, na de eerste nachtvorst in. Om ervoor te zorgen dat de robotmaaier tijdens het koude seizoen niet wordt beschadigd, zijn er naast de opslag een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden.

Het opbergen van de robotmaaier is belangrijk om vorst- en vochtschade te voorkomen. Sneeuw en temperaturen onder het vriespunt kunnen blijvende schade aan de robotmaaier veroorzaken en de levensduur aanzienlijk verkorten. Robotmaaiers hebben complexe elektronica waarvan de metalen onderdelen, bijvoorbeeld bij blootstelling aan kou, van vorm kunnen veranderen en zo gevoelige printplaten kunnen beschadigen. Lage temperaturen kunnen er ook voor zorgen dat de batterijprestaties afnemen. Tegelijkertijd kan het vocht dat gepaard gaat met de kou corrosieschade veroorzaken die de batterij volledig onbruikbaar kan maken. Dit zijn de zeven stappen die Robomow adviseert om de robotmaaier winterklaar te maken.

 1. De juiste timing

De ideale tijd om de robot winterklaar te maken is eind oktober of begin november: het gazon stopt nu meestal met groeien en de temperatuur daalt. Een goede planning voorkomt ook een overhaaste opslag na de eerste sneeuwval, waardoor de robotmaaier niet goed opgeborgen wordt.

Tip van een expert: Maai het gazon voor het opbergen nog een laatste keer zo kort mogelijk. Voor veel grassoorten wordt een snijlengte tussen de 4 en 5 cm aanbevolen voor winterstalling; dit kan ook de weerstand versterken. Het einde van de winterstop is goed te zien aan de groei van het gazon. Wanneer het weer begint te ontkiemen, is het tijd om de robotmaaier uit zijn winterslaap te halen.

Deze pauze is uitstekend geschikt voor het onderhoud van het apparaat.

2. De robotmaaier reinigen

Om ervoor te zorgen dat de maaier in het voorjaar direct klaar is voor gebruik, is het raadzaam deze grondig schoon te maken voordat u hem opbergt. Di gebeurt  meestal met behulp van borstels, doeken, stofzuigers, perslucht of extra reinigingsmiddelen. Draag ook zeker handschoenen voor de veiligheid.

 • Zorg ervoor dat de robot vóór het reinigen van het basisstation is verwijderd en is uitgeschakeld om onbedoeld starten te voorkomen.

• Veeg de buitenbehuizing af met een vochtige doek.

• Resten van bladeren en gras tussen wielen en behuizing kunnen eenvoudig met perslucht worden verwijderd. De behuizing kan ook worden losgemaakt om alle grasresten te verwijderen met borstel en soortgelijk gereedschap.

• Hetzelfde geldt voor het maaidek, dat in het optimale geval slechts licht vervuild is door de aanwezigheid van een mulchverwijderaar.

• Veeg eenvoudig de oplaadcontacten schoon. Als ze gecorrodeerd zijn, helpt schuurpapier om roest te verwijderen.

• Bewegende delen zullen een beetje kruipolie waarderen.

 3. De maaimessen vervangen

Voor sommige robots wordt aanbevolen om de messen te verwijderen voordat ze worden schoongemaakt. Als ze bot zijn, kunt u ze direct vervangen. Bij fabrikanten zoals Robomow is de jaarlijkse vervanging van de messen over het algemeen voldoende. Het losmaken van de messen is meestal in slechts enkele stappen mogelijk.

Belangrijk: Zorg ervoor dat de robot is uitgeschakeld en dat de veiligheidsschakelaar (voor de modellen die er een hebben) is verwijderd om te voorkomen dat de robotmaaier per ongeluk start. Draag bij het verwisselen van de messen altijd handschoenen.

4. De batterij opladen

Het ontladen van de batterij kan bijdragen aan snelle slijtage. Het is daarom raadzaam om de batterij op te laden voordat u deze opbergt. Hoewel de zelfontlading van moderne batterijen laag is, kan het geen kwaad om 1-2 keer de laadstatus te controleren. In de winter kan het nodig zijn de accu opnieuw op te laden.

 Tip van een expert: Robomow heeft een speciale voeding die rechtstreeks op de robotmaaier kan worden aangesloten om op te laden zonder het basisstation te hoeven gebruiken.

 5. Winterklaar maken van het laadstation

Idealiter moet het laadstation ook droog worden gehouden, ook al is het wat robuuster dan de robotmaaier. Ontkoppel de begrenzingsdraden, die overigens wel buiten kunnen blijven, en zorg ervoor  dat de losgemaakte uiteinden van de kabel voldoende beschermd zijn tegen weersinvloeden. Voor dit doel is er een speciale beschermdoos maar ook isolatietape is hier prima voor geschikt.

 Tip van een expert: Als het station buiten blijft, moet het worden beschermd tegen sneeuw en ijs met een hoes. De transformator en kabel blijven aangesloten om de stroomvoorziening permanent in stand te houden. Hierdoor ontstaat warmte, waardoor de printplaten niet bevriezen en eventuele defecten ontstaan. De winterstop is ook een goed moment om het laadstation grondig te reinigen.

 6. De geschikte opslagplaats- en positie:

In principe is een droge en vorstvrije plaats geschikt  voor de winterstalling van de robotmaaier. Dit kan zowel een kelder als een berging, garage of tuinhuisje zijn. Om diefstal te voorkomen is een afsluitbare locatie aan te raden. De opslagplaats dient vorstvrij te zijn bij een temperatuur van meer dan 5°C. Ook liggende opslag is ideaal. Dit is belangrijk omdat sommige batterijen niet verticaal kunnen worden bewaard. Als je de robotmaaier hangend of rechtop op een plank wilt opbergen, verwijder dan vooraf de accu en berg deze apart op.

 7. Professionele winterservice

Veel fabrikanten van robotmaaiers bieden een professionele winterservice voor robotmaaiers – ongecompliceerd en met weinig moeite: Reiniging, onderhoud en inspectie worden uitgevoerd door een specialist, die de maaier grondig controleert, indien nodig software-updates toepast en de status van de batterij. Eventueel aangevuld met professionele stalling van de maaier.

CLI

Author CLI

More posts by CLI