Skip to main content

Hoe eerlijke handel bijdraagt aan buitengewone genietmomenten 

Dit jaar viert Onan Coffee & Tea een bijzondere mijlpaal. Wat twintig jaar geleden begon als de eerste Leuvense bar die echt in ‘speciality’ koffie specialiseerde en een correct gezette filterkoffie van hoge kwaliteit serveerde, is inmiddels uitgegroeid tot een geliefde plek waar Hans Onan en Chloé Van Bael en hun team van koffie- en theemeesters er voor zorgen dat alle bezoekers een uniek en onvergetelijk moment beleven terwijl ze slurpen van een huisgebrande koffie of heerlijke thee die zorgvuldig werd uitgekozen met het grootste respect voor de boeren die ze telen. ​ 

Van droom naar werkelijkheid 

Onan Coffee en Tea, begon met de droom van Hans Onan, die op 26-jarige leeftijd zijn baan opgaf om zijn passie voor koffie na te jagen. Geïnspireerd door de warmte en gezelligheid die koffie en thee kunnen bieden en de ambitie om deze dranken de erkenning te geven die ze verdienen, opende hij in 2004 de deuren van Onan Coffee & Tea in de Parijsstraat te Leuven. Niet veel later sloot Chloé Van Bael zich aan, eerst als studente met een bijbaan, maar al snel als onmisbare partner in de groei van de zaak. Samen maakten ze van de bar niet enkel een huiselijke plek waar mensen samenkomen voor hun eigen heerlijke verpozingsogenblikje, Onan Coffee & Tea werd ook één van de eerste voorvechters van een eerlijke en duurzame koffieteelt en draagt al 2 decennia lang bij tot het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de boeren en hun families. ​ 

Chloé Van Bael & Hans Onan

Chloé Van Bael & Hans Onan

In de loop der jaren startte Onan Coffee & Tea ook een eigen koffiebranderij op om zo de kwaliteit van hun producten nog verder te verfijnen. Dankzij de inzichten die ze verwierven door hun deelname aan barista-kampioenschappen en de kennis die ze opdeden uit de directe contacten die ze hadden met verschillende lokale koffieboeren, konden ze het brandproces verder verfijnen en perfectioneren. ​ 

Inmiddels heeft Onan Coffee & Tea ook een breed assortiment aan theeën, met zorgvuldig gekozen zwarte, groene, witte en Oolong theesoorten. Ook fruit-, kruideninfusies en rooibos maken deel uit van het aanbod. Net als bij de speciality koffies vormen kwaliteit, smaak en eerlijke teelt- en handelsprocessen de basis voor de selectie. 

Een onvergetelijk momentje creëren in Leuven 

Vandaag telt het Onan-team negen koffie- en theespecialisten. Dat team heeft maar één doel voor ogen: elke bezoeker een hartverwarmend moment bieden dat een verschil maakt in ieders dag. Zodra je binnenstapt word je persoonlijk begroet en krijg je advies bij de selectie van je drankje. Een gepassioneerde medewerker vertelt je het boeiende verhaal van de koffie of thee die ze voor je zetten, net zoals een sommelier dat doet als je om de wijnkaart vraagt. 

Een voorvechter van eerlijke handel via Direct Trade 

Niet enkel het serveren van het perfecte kopje en de klantenbeleving liggen het team nauw aan het hart. Van bij de opening van de koffiebar kreeg ook het welzijn van de koffieboeren alle prioriteit. In een tijd waarin eerlijke handel nog geen gemeengoed was, nam Onan Coffee & Tea het risico om boeren meerdere keren de marktprijs te betalen, zonder dat dit zich vertaalde in een heel duur zakje koffie voor de consument. Vandaag wordt tachtig procent van de aangeboden koffie volgens de principes van Direct Trade verbouwd waarbij zo goed als alle tussenpersonen worden uitgeschakeld. 

De hogere vergoedingen stellen de boeren in staat om hun ondernemingen uit te breiden. Dankzij de hogere marges die ze behalen op de door Onan Coffee & Tea gekochte bonen, kunnen de Braziliaanse partners bijvoorbeeld hun eigen verwerkingsstation opzetten, en kunnen de koffieboeren in India projecten starten om de biodiversiteit op hun plantages te bevorderen. Bovendien zorgen de verbeterde inkomens voor de boeren niet alleen voor financiële stabiliteit, maar creëren ze ook betere werkomstandigheden voor de arbeiders op de boerderijen en onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen voor hun gezinnen. 

De rechtstreekse samenwerkingen met zes lokale telers in Brazilië, India, El Salvador en Mexico zijn ondertussen uitgegroeid tot langdurige partnerships. Deze samenwerkingen zijn gebaseerd op wederzijds leren, en ‘samen’ werken aan innovatie om het volledige proces voortdurend te verbeteren en de kwaliteit van de koffie naar het hoogste niveau te tillen. 

Een blik op de toekomst 

Hans en Chloé’s toekomstvisie blijft gericht op het uitbreiden van hun Direct Trade-aanpak, niet alleen voor koffie, maar ook voor thee. Ze streven daarbij naar een nog diepere verbinding met de natuur en de boeren die deze producten verbouwen. De inzichten die ze hieruit verwerven en de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek dat ze voeren, zullen er bovendien voor zorgen dat de genietmomentjes van hun klanten nog beter worden. ​ 

Een van de veelbelovende projecten waar ze momenteel aan werken, is een nieuw duurzaam koffieteeltproject op de Fazenda Arema Farm in Brazilië. Recent zijn ze naar Brazilië afgereisd om samen met de lokale boeren het plan op te maken voor een twee hectaren groot lot, waar ze rond de jaarwisseling zullen starten met het aanplanten van koffievariëteiten die nog nooit eerder op deze boerderij werden geteeld. Deze variëteiten werden gekozen op basis van uitgebreid onderzoek, met het doel de planten optimaal te laten groeien met minimale externe en kunstmatige ingrepen. Het project is ontworpen met respect voor de lokale ecosystemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van inheemse schaduwplanten en er geen gebruik wordt gemaakt van irrigatie, pesticiden of invasieve soorten. 

Dit project belichaamt de essentie van Direct Trade: werken met de natuur, het verlichten van de werklast van boeren, en het creëren van de best mogelijke kwaliteit met een minimale ecologische voetafdruk. ​ 

Als alles volgens plan verloopt, zal deze exclusieve nieuwe variëteit in de loop van 2025 te proeven zijn bij Onan Coffee & Tea, een nieuwe stap in hun permanent streven naar perfectie. ​ 

ELI

Author ELI

More posts by ELI