25 maart 2025 is een dag waar de hotelscholen in België en Luxemburg vol spanning naar uitkeken. Op die dag werd in Brussel de eerste Young Horeca Talents Day georganiseerd en werden de deelnemers van het Gault&Millau Young Horeca Talents project gelauwerd.
Negen van de beste hotelscholen namen deel aan de eerste editie, met samen meer dan 50 leerlingen die het beste van zichzelf gaven door te werken aan drie opdrachten: de Aspiration + Innovation Challenge die samen gejureerd werden, en de Creativity Challenges die apart werd gejureerd.
Het is de eerste keer dat een soortgelijk initiatief werd genomen, waarbij leerlingen via opdrachten nadenken over hun opleiding, en toekomst (Aspiration Award), over nieuwe horecaconcepten toepasbaar in eigen school (Innovation Award) en tenslotte over creatieve menukaarten rond de belangrijkste topics uit de gastronomie (Creativity Award).
Voor Gault&Millau is het een warm pleidooi voor het horecaonderwijs als belangrijke opleiding en instroom voor de horecasector waar tal van functies als knelpuntberoep bekend staan.
“Als gedreven stakeholder in de sector denken we mee aan de toekomst en dus aan de volgende generatie die onze horeca zal definiëren en ons culinair erfgoed verder smaak zal geven,” aldus Marc Declerck, CEO van Gault&Millau en initiator achter het project. “En meer dan ooit hebben hotelscholen meer aandacht en steun nodig om de toekomst van de horeca mee veilig te stellen. Wij leveren met dit project onze bijdrage”.
Uit meer dan 30 dossiers beoordeeld door een interne en externe jury van leidende horeca professionals konden duidelijke en hoopgevende conclusies worden getrokken.
Gault&Millau dankt de juryleden:
- Laurence Rigolet-Wynants (Comme Chez Soi)
- Inge Boury-Waeles (Restaurant Boury )
- Glenn Verhasselt (Gault&Millau Chef van het Jaar 2025, Sir Kwinten)
- Bartel Dewulf (Zenses Catering)
- Pieter Lonneville (Vives Hogeschool)
- Zij fileerden samen met projectverantwoordelijken Willem Asaert en Ilse Delaere de dossiers.
Uit de dossiers konden duidelijke lessen getrokken worden, en bleek dat de deelnemende leerlingen begaan zijn met het verzekeren van onze toekomst. Ze denken duurzaam, zijn constructief kritisch ten opzichte van hun school, verrassen door verfrissende, creatieve, originele ideeën en tonen enthousiasme, durf, en engagement. Allemaal belangrijke kwaliteiten die dankzij toegewijde leerkrachten in deze hotelscholen duidelijk in zeer goede banen worden geleid. “Hoopvolle resultaten, die verdere analyse verdienen, en waar verder op gebouwd kan worden”, aldus het Gault&Millau team.
“Felicitaties aan alle winnaars maar ook aan alle deelnemers”. In ons project ging het om meer dan het behalen van een prijs, en dat hebben de bijna 70 ingeschrevenen en 50 deelnemers die een geldig dossier hebben ingediend, goed begrepen. Ze krijgen alle een getuigschrift, hopelijk als een bijkomende aanzet tot een mooie verdere loopbaan. ”Succes is veel meer dan een podiumplaats. De bedoeling van ons project was de jongeren te laten nadenken, eventjes de tijd stil te zetten, en creatief en innovatief te zijn. En zich goed laten voelen in hun vel en hun vak. Die opdracht is met succes volbracht,” aldus Marc Declerck.
Maar uiteraard hoort een prijs er ook bij en daarom feliciteren we in het bijzonder de teams en leerlingen die dit keer de prijzen hebben weggekaapt. Met speciale vermelding voor de scholen die 2 prijzen hebben weggekaapt, en in het bijzonder het PIVA Hotelschool team uit Antwerpen dat zich tot primus inter pares mocht kronen.
Aspiration & Innovation Challenge 2025
- Eerste prijs: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Emme en Daan)
- Tweede prijs, ex aequo: Hotelschool Gent (Azra en Sven) en Hotelschool Ter Duinen, Koksijde (Femke)
- Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian en Rhüne), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Andriana, Isaac, Joshua en Teofil) EHTL Luxembourg (Marie, Alicia, Alisa, Adriana)
Creativity Challenge 2025
- Eerste prijs, ex aequo: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Geike) en PIVA Hotelchool , Antwerpen (Fatma)
- Tweede prijs: Hotelschool Turnhout (Elias)
- Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Daniel)
- Vierde prijs: Hotelschool Spermalie Brugge (Julie)
- Prijs originaliteit: EHTL, Luxembourg (Leo)
- Prijs voor het grootste deelnemende team: Hotelschool Spermalie Brugge