Skip to main content

Noem Isparta gerust de bloementuin van Türkiye. De provincie staat bekend om haar weelderige rozen- en lavendelweiden. Je flaneert er momenteel door een prachtige, dieppaarse kleurenzee. Want de lavendelvelden staan volop in bloei. Wie de provincie eind juli bezoekt, maakt zelfs het begin van de oogst mee.

De bloemenvelden van Isparta zijn werkelijk gigantisch. Verwacht je dus aan zalige aroma’s en betoverende uitzichten. Vooral in het charmante Kuyucak kuier je ongestoord tussen de lavendelstruiken. Dit dorpje staat in voor 90 procent van de volledige Turkse lavendelproductie. Toch komen er geen hordes toeristen over de vloer, waardoor je er in alle rust van de natuur geniet.

Kuyucak Village Lavender Gardens

Dit beleef je tussen de bloemenvelden
Neem zeker je fototoestel mee. Want tussen de bloemenvelden tref je verschillende feeërieke schommels, paarse tractoren en andere fotogenieke attributen terug. Je botst ook op enkele lavendelshops en zelfs -cafés. Daar koop je aromatische crèmes, zeepjes, olies en parfums aan. En je likt er zelfs van lavendelijs. Alle producten worden vervaardigd van lokale lavendel. Hoe dat gebeurt? Dat merk je vanaf eind juli. Dan start de lavendeloogst, die een hele maand duurt.

Naast lavendel groeien er ook ontelbare rozen in Isparta. Al zit de rozenoogst er intussen op. Die duurt doorgaans de ganse maand juni. Isparta produceert maar liefst 65 procent van alle rozenolie ter wereld. Daarnaast vervaardigen de plaatselijke fabrikanten bijvoorbeeld ook rozenjam, rozenwater, rozenparfum en rozencrème.

Isparta Rose Garden

Bezoek de meren van Lake District
Een andere troef van Isparta? De provincie maakt deel uit van het beroemde Lake District. Op zo’n 45 kilometer van Isparta-stad trek je bijvoorbeeld rond Eğirdir, het op drie na grootste meer van het land. Langs de oevers groeien dromerige appelboomgaarden. Daar fiets of wandel je makkelijk naartoe. Plan je een pauze in? Nestel je dan in een knus restaurant aan het water en proef van een verrukkelijke moot verse vis.

Isparta Egirdir Lake and Island

Wie een boottochtje op Eğirdir maakt, kan naar de twee eilanden op het meer varen. Het eerder verlaten Can Island is een uitstekende camping- en picknickplek. Op Yeşil Island struin je dan weer door een schattig stadje. Wissel je Eğirdir in voor het zuiden? Tussen Isparta-stad en Antalya snuif je de natuur op aan Kovada. Dat meer nestelt zich in een uitgestrekt natuurpark boordevol wildlife. Daardoor trekt het veel natuurfotografen, kampeerders en fervente wandelaars aan.

Isparta Kovada Nature Park

Hike van de ene antieke stad naar de andere
Het Lake District ligt niet alleen bedekt met meren. De regio pakt ook uit met verschillende antieke steden. Die rijg je aaneen langs uitgestrekte wandelpaden. Zo waag je je aan Saint Paul’s Trail, één van de langste hikingroutes van Türkiye. De eerste etappe voert je van Perge naar Çandır. Daarbij stap je door Yazılı Canyon, een populaire bestemming bij klimmers. Daarna gaat de tocht verder naar de antieke steden Adada en Pisidia Antiocheia. Daar bewonder je Romeinse baden, authentieke tempels en monumentale fonteinen. Benieuwd welke archeologische vondsten hier zoal werden gedaan? Stap dan binnen in het Yalvaç Museum.

In Pisidia ligt ook de start van een andere knappe hikingroute. Die leidt je door Adada, Antiocheia en Sagalassos, waar je de 1.800 jaar oude Antonine Fountain te zien krijgt. Voeg zeker ook de antieke stad Selge toe aan je reisprogramma. Dat bevindt zich middenin een erkend natuurpark. Ook Termessos is een uitstap waard. Dat behoort namelijk tot de best bewaarde antieke steden van Türkiye.

Isparta Adada Ancient City

Voor meer inspiratie, neem een kijkje op www.goturkiye.com of de Go Türkiye Facebook pagina

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki